top of page

03 - Aborträttens historia och Lennarts påverkan

Här får bilderna ett eget liv. Lennart Nilsson var väldigt slarvig med sina negativ. Hans fotografier spreds otillåtet och användes i sammanhang han inte kunde kontrollera. Vi fördjupar oss i abortfrågan i USA och vilken påverkan de här bilderna har haft på Roe v. Wade, March for Life och vi går hela vägen till Irland 2018 det otillåtna användandet av bilder i "Repeal of the Eighth Amendment".  Styvdottern och Lennarts kollega Anne berättar om rättegången de försökte driva mot dem för otillåten användning av hans bilder och svårigheter med det fallet.

  • 1962: Starten till rätten för abort i USA har delvis sin början med Sherri Finkbine, en välkänd amerikansk TV-värd som sökte abort efter att ha upptäckt att medicinen hon tagit, thalidomid, kunde orsaka svåra fosterskador.

    Medicinen, som marknadsfördes som ett ofarligt sömnmedel särskilt lämpligt för gravida kvinnor, visade sig sedan ge extremt allvarliga biverkningar i form av fosterskador. Neurosedynskandalen orsakade mer än 10 000 missbildade barn i 46 länder.

    En medicinsk journalist på expressen (Bernt Bernholm) hade ett år tidigare avslöjat neurosedynets skadeverkningar på foster och bjöd in den 29-åriga Sherri Finkbine med Expressens hjälp till Sverige för att få abort efter neurosedynmedicinering, något som inte var tillåtet i USA.


    Intressant var att detta hände precis under samma period som Lennart Nilsson arbetade med slutförande av det som skulle bli "Ett liv blir till". Även intressant att i medicintekniska verket finns brev från kvinnor som försökt komma till Sverige för avbort men fått avslag och enligt historiker Solveig Jülich fick hon "special treatment" för att hon var en amerikansk kändis. 

    Finkbines abort fick internationell uppmärksamhet med publiceringar i bland annat Life och andra framstående tidningar och väckte debatt om aborträttigheter.

  • 1970: Den feministiska rörelsen i USA fick allt större momentum och drev på för kvinnors reproduktiva rättigheter, inklusive säker och laglig abort. Diskussionerna om abort blev allt mer intensiva.

    På motståndarsidan står paret John och Barbara Willke som  var framstående figurer inom den amerikanska anti-abortrörelsen. Deras "Handbook on Abortion" blev en sorts bibel för anti-abortrörelsen, där de lade grunden för sin mycket effektiva visuella strategi. De rekommenderade att alltid använda bilder vid föreläsningar och kampanjer, eftersom de upplevde att de visuella representationerna av fosterutveckling hade starkare påverkan än ord. De använde ofta bilder från Lennart Nilsson, där hans estetiskt tilltalande fotografier av fostrets utveckling fick nytt liv som propaganda för anti-abortbudskapet​. Barbara Wilkes beskrev 1965 års omslag i LIFE som vetenskapligt och övertygande och mindes darrningen i publiken när hon visade dessa bilder under sina föreläsningar. Dessa bilder bidrog starkt till att skapa en visuell förståelse för fosterutveckling, vilket påverkade publikens syn på abort.

CleanShot 2024-10-18 at 09.38.32.png
51KBBqIegbL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
  • Oktober 1971: Roe v. Wade var ett historiskt rättsfall där den amerikanska högsta domstolen 1973 beslutade att kvinnor hade en konstitutionell rätt till abort, vilket legaliserade abort i hela USA. Advokaterna som representerade Henry Wade i Roe v. Wade-fallet lämnade in ett yttrande till USA högsta domstol som innehöll tio fotografier som visade fosterutveckling. Dessa fotografier, tagna av Lennart Nilsson och publicerade i "Ett barn blir till: Dramat om livet före födelsen", användes som ett visuellt argument mot aborträttigheter.

    Till höger ser vi en advokat tillhörande antiabortgrupperna som säger till pressen "This is my client" hållande i en av Lennart Nilssons bilder.

CleanShot 2024-10-16 at 11.58.38.png
  • 1974: March for Life började 1974, året efter Roe v. Wade-beslutet, som ett svar på legaliseringen av abort i USA. Den första marschen organiserades av pro-life-aktivisten Nellie Gray och lockade tusentals deltagare till Washington, D.C.

    Nilssons bilder användes under protesterna och blev en del av de kulturella narrativen kring reproduktion och liv.

  • Under 1970-talet ökade Nilssons bok "Ett barn blir till" i popularitet. I katolskt dominerade länder, som Spanien under Franco-eran, användes Nilssons bilder av både statliga och kyrkliga institutioner för att främja politiska åtgärder som uppmuntrade högre födelsetal. I Storbritannien användes hans bilder på liknande sätt under 1970- och 1980-talen, särskilt av anti-abortaktivister som argumenterade för fostrets rätt till liv. Även i andra katolska länder, som Irland och Italien, spelade bilderna en viktig roll i debatten om reproduktiva rättigheter och användes ofta som argument mot en liberalisering av abortlagarna.

817iSe8-JJL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
  • Feministiska kritiker började under 70 och 80 talet hävda att dessa bilder presenterade fostret som en isolerad individ och bortsåg från moderns roll. Den gravida kvinnans kropp var påtagligt frånvarande i Nilssons bilder, vilket effektivt "raderade" kvinnan från graviditetskontexten.

  • 1980-talet: Anne Fjellström berättar att Lennart Nilsson var ovetandes om hur hans bilder användes men tidigt 1980 tal befann sig i London och såg hur hans bilder användes för att protestera mot abort. Han blev förfärad och beslutade därefter att stänga ner alla framtida utställningar av "Ett barn blir till".

  • 1992: Nilsson står på toppen av sin karriär och mottar flertalet priser så som "ICP International Center of Photography, The Infinity Awards, Master of Photography".

    Under samma år fastställde USA högsta domstol i Planned Parenthood v. Casey kärnan i Roe v. Wade, men tillät fler restriktioner på delstatsnivå. Nilssons bilder fortsatte att användas av båda sidor i debatten för att argumentera för och mot aborträttigheter.

CleanShot 2024-10-18 at 08.58.24.png
  • 2018 användes Nilsson fotografier i reklamkampanjer i Irland för "Repeal the 8th". Styvdotter Anne försökte driva en rättslig process men det visade sig vara för dyrt och besvärligt för att fortsätta med processen. Vi skildrar hur hans bilder "klistrades upp" över hela Dublin som en del av anti-abortkampanjerna.

    Anne berättar om Lennart Nilssons privata inställning till abort vilket var kvinnans rätt att välja själv. Hon berättar anekdot: "Det börjar med en kyss".

bottom of page